سفارش تبلیغ
صبا ویژن

خواص عسل کلزا

خواص عسل کلزا و اثرات آن روی سلامتی

در این مقاله می‌خواهیم درباره خواص عسل کلزا بحث کنیم با رویال همراه باشید.

کلزا از اعضای تیره کلمیان (تیره خردل یا کلم) بوده و دارای گل‌های زردرنگ است.
در زراعت کلزا به دلیل عدم استفاده از سموم حشره کش در زمان گلدهی، سطح بالای کشت در منطقه و تولید انبوه گل و گرده باعث افزایش تخم گذاری ملکه در زنبورستان شده و موجب افزایش استقبال زنبورداران بومی و مهاجر به این زراعت است.
در واقع سطح زیر کشت کلزا بستر مناسبی جهت تغذیه زنبور عسل به منظور جمع‌آوری شهد و گرده گل و از طرفی باعث افزایش کمیت بذر تولیدی و میوه و بالا رفتن کیفیت بذر مزرعه شده و ضمن تاثیر دو سویه باعث افزایش تولیدات زنبور عسل و زراعت کلزا می‌شود.
کلزا با شهد فراوان و گرده منافع مهمی برای زنبورهای عسل دارد شرایطی که زنبور عسل به مزرعه کلزا وارد می‌شود نقش مهمی در استراتژی‌های مدیریتی زنبورداران دارد.
گل‌های کلزا مقادیر زیادی گرده زرد رنگ تولید می‌کند که برای زنبورعسل جذاب است برای زنبورعسل پروتئین خام مطلوب گرده باید 25-30 درصد باشد که پروتئین زیر20 درصد برای زنبورعسل مناسب نیست و پروتئین خام گرده کلزا 22 الی 27 درصد است و مقدار چربی گرده کلزا حدود 7 درصد که بسیار بیشتر از حد مطلوب زنبور عسل است.

نام رایج: کلزا

نام‌های دیگر: تخم کلزا یا کانولا (هرچند، این لغت به روغن کانولا اشاره دارد، که نوعی روغن خوراکی تولید شده از دانه‌های انواع گونه‌های گیاه کلزا می‌باشد).

نام گیاه‌شناسی: براسیکا ناپوس

محل کشت: اروپا، آمریکای شمالی

رنگ: سفید مایل به زرد، سفید. رنگ عسل آن پس از تبلور (شکرک زدن)، سفید یا استخوانی تیره است.

عطر: گلی-میوه‌ای تازه (میوه‌ای)، گرم، گیاهی

شدت عطر: متوسط

اسیدیته: ضعیف

شیرینی: کم. عسل‌های مانند عسل اقاقیا، با مقدار فروکتوز بالا، شیرین‌تر از عسل‌های دارای گلوکز بالا هستند.

تلخی: ناموجود

مقدار فروکتوز: کم

غلظت گلوکز: بالا

مقدار مواد معدنی: کم

عسل کلزا

تبلور (شکرک زدن): عسل کلزا بسیار سریع و بصورت یک ساختار بلوری ریز، متبلور می‌شود. در دماهای بالا (بیش از 25 درجه سانتی گراد)، سرعت تبلور پایین می‌آید. درون فریزر، عسل برای مدت طولانی‌تری بصورت مایع باقی می‌ماند.

تبلور سریع عسل کلزا به دلیل مقدار بالای گلوکز آن است. بطور کلی، عسل‌های دارای بیشتر از 28 درصد گلوکز، سریع متبلور می‌شوند، در حالی که عسل‌های دارای گلوکز کمتر از 28 درصد، عمدتاً بصورت مایع باقی می‌مانند. عسل‌های شهد گیاه با بیش از 10 درصد ملزیتوز، بسیار کُندتر به عسل کریستالی تبدیل می‌شوند.

در نقطه مقابل، عسل‌هایی با درصد مقدار گلوکز کم وجود دارند که حتی اگر متبلور هم بشوند، این تبلور زمان بسیار طولانی طول می‌کشد. مانند عسل توپلو و عسل شاه بلوط. نکته مثبت این حالت این است که این نوع عسل، به دلیل ساختار خمیری شکل خود، از روی نان یا قاشق سرازیر نمی‌شود.

مخمر، ریسک تخمیر: عسل کلزا (و همچنین عسل گل آفتابگردان و عسل‌های بدست آمده از کشورهای گرمسیر) مقدار بالایی مخمر مقاوم در برابر نفوذ دارند و پایداری آن‌ها نسبت به سایر عسل‌ها با مقدار مخمر نرمال، پایین‌تر است.

یک عسل پایدار خوب، باید دارای معیارهای زیر باشد:

 ماکزیمم مقدار مخمر: 50،000 در هر 10 گرم

ماکزیمم مقدار گلیسرول: 300 میلی گرم در هر کیلوگرم

ماکزیمم مقدار اتانول: 150 میلی گرم در هر کیلوگرم

تحقیق «بررسی توصیفی عسل‌های تکل‌گل اروپایی اصلی» توسط لیویا پرسانو اودو و همکارانش، توصیف دقیقی از مولفه‌های عسل کلزا را ارائه می‌دهد تا خواص عسل کلزا را بشناسند.

توان ضدباکتریایی و نوع فعالیت ضدباکتریایی
کم تا زیاد. هم دارای فعالیت پراکسیدی و هم فعالیت غیرپراکسیدی (در مقایسه با تمام سایر عسل‌ها، به عنوان عسلی دارای فعالیت متوسط درنظر گرفته می‌شود).

GI: 64 (که در مقایسه با عسل اقاقیا (32)، شاه بلوط، زیرفون و خلنگ با GI بین 49 تا 55، و یک عسل شهد گیاه با بالاترین GI به مقدار 89، که به دلیل مقدار بالای ملزیتوز آن است، می‌توان عسل کلزا را عسلی با GI متوسط در نظر گرفت).

در مقایسه با عسل اقاقیا که دارای سطح پایینی از گلوکز و سطح بالای فروکتوز است، عسل کلزا دارای سطح بالای گلوکز، سطح پایین فروکتوز و GI بالاتری نسبت به عسل اقاقیا است. اما مطالعات اظهار می‌کنند که پس از خوردن عسل کلزا، غلظت فروکتوز خون به اندازه زمان مصرف عسل اقاقیا، افزایش نمی‌یابد (یا با آن برابر بوده است). محققان می‌گویند که متابولیسم فروکتوز ممکن است بوسیله مواد ناشناخته موجود در عسل کلزا، مهار شود.

خواص عسل کلزا

خواص عسل کلزا

اثرات محرک سیستم ایمنی

آپالبومین 1، ماده اصلی ژل رویال در عسل با خواص محرک سیستم عصبی، با مقادیر متفاوت در عسل‌های تک‌گل موجود است. مقدار آپالبومین به ترتیب زیر افزایش می‌یابد: شاه بلوط>گل قاصدک>کلزا، زثرفون، اقاقیا. می‌توان گفت که عسل کلزا دارای اثر محرک کمی بر سیستم ایمنی بدن است.

خواص عسل کلزا

  •  مسکن، آرامبخش
  • اثر مثبت عسل بر بیماران مبتلا به هپاتیت A پس از مصرف خوراکی عسل شبدر و عسل کلزا مشاهده شد که باعث کاهش فعالیت آلانین آمینوترنسفراز (تا 9 تا 13 برابر) و تولید بیلیروبین تا 1/2 تا 6/2 برابر شده است.
  • بهبود زخم معده: گرده گل کلزا برای بهبود زخم معده، با موفقیت در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته است. عسل کلزا، از آنجایی که حاوی اسیدهای کمی است، مورد قبول‌ترین و بهترین عسل برای معده می‌باشد. این عسل همچنین توسط برخی بخش‌های کودکان در درمانگاه‌های دانشگاهی متعدد برای تغذیه نوزادان توصیه شده است.

ترکیبی از گرده گل بدست آمده از گل کلزا، تایفا، ذرت و گل آفتابگردان در مطالعات تجربی نشان داده‌اند که گرده گل می‌تواند:

  • میزان تحمل بدن در برابر کمبود حاد اکسیژن در بافت‌های بدن را افزایش داده و تطبیق‌پذیری با ارتفاعات را ارتقا ببخشد (مصرف گرده گل می‌تواند علائم مربوط به بیماری حاد کوهستان را کاهش داده و اصلاح نماید).
  • میزان تحمل بدن در برابر کمبود حاد اکسیژن در بافت‌های بدن را بطور قابل توجهی افزایش می‌دهد.
  • مقدار انرژی بالا را افزایش داده و فعالیت آنزیم‌های مختلفی که برای متابولیسم انرژی بالا حائز اهمیت هستند را متعادل نماید.
  • انتقال دهنده عصبی در 4 بخش مغز را تنظیم نموده و فعالیت‌های عادی سیستم عصبی را حفظ می‌نماید.
  • ترشح هورمون آدرنوکورتیکال را که به جذب اکسیژن کمک می‌کند، افزایش می‌دهد.
  • مقدار SOD درون بافت‌ها (قلب و کبد) را افزایش داده و بدین ترتیب، از اکسیژن‌رسانی بیش از حد جلوگیری کرده و در مقابل رادیکال‌های آزاد از اندام‌ها محافظت می‌کند.
  • PO2 موجود در مغز و خون شریانی را افزایش می‌دهد.
  •  مصرف اکسیژن و غلظت اسید لاکتیک خون را کاهش می‌دهد.
  • سیستم ایمنی حیوانات را تحت شرایط عادی افزایش می‌دهد.

در پاکستان، عسل براسیکا به عنوان ماده‌ای بسیار مفید برای سلامت کولون و روده‌ها درنظر گرفته شده و افراد مبتلا به دیابت نوع 1 می‌توانند آن را به مقدار متعادل مصرف نمایند.

در آفریقای جنوبی، این عسل برای مبارزه با بیماری‌های کلیه و مقابله را کلسترول شدیداً توصیه می‌شود.

-اگر می‌خواهید زخم معده بطور طبیعی درمان کنید، عسل کلزا را امتحان کنید. این عسل برای رژیم غذایی شما در زمان ابتلا زخم معده بسیار عالی خواهد بود

از 5 روز قبل از رفتن به کوهستان، گرده گل مصرف کنید! این کار می‌تواند علائم بیماری کوهستان را در شما کاهش دهد.

روغن تخم کلزا

تخم کلزا برای تولید غذای حیوانات، تولید روغن گیاه برای مصرف انسانی و بیودیزل، پرورش داده می‌شود. این گیاه در اروپا بطور وسیعی برای تولید روغن خوراکی کشت می‌شود. این روغن به دلیل وجود کلروفیل در آن، دارای مزه‌ای خاص و رنگ متمایل به سبز است. وزارت کشاورزی ایالات متحده عنوان می‌کند که در سال 2000، تخم کلزا، پس از روغن سویا و روغن پالم، منبع اصلی روغن گیاهی بوده است.

کانولا

روغن طبیعی تخم کلزا حاوی 50 درصد اسید اروسیک است. دانه‌های وحشی آن نیز حاوی سطوح بالایی از گلوکزینولات‌ها (کلوگزیندهای روغن خردل)، ترکیبات شیمیایی هستند که ارزش غذایی کیک فشرده کلزا برای تغذیه حیوانات را بطور چشمگیری کاهش می‌دهند.
کانولا در اصل نوعی نشان تجاری بود، اما اکنون به اصطلاحی برای انواع روغن خوراکی کلزا در آمریکای شمالی تبدیل شده است. در آمریکای شمالی، اصطلاح «کانولا» که ترکیبی از کان (Can) برای کانادا و اولا (ola) به معنی «روغن دارای اسید کم» می‌باشد و از دهه 1980 برای اجتناب از تشابه زبانی «کلزا» (Rapeseed) و rape (نوعی آزار جنسی) مورد استفاده قرار می‌گیرد. این اصطلاح بطور گسترده جهت اشاره به تخم کلزا مورد استفاده قرار گرفته و اکنون نوعی نام تجاری برای تخم کلزادارای اسید اروسیک پایین و گلوکزینولات پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روغن تخم کلزا یکی از قدیمی‌ترین روغن‌های گیاهی است، اما به دلیل سطوح بالای اسید اروسیک که باعث آسیب رسیدن به ماهیچه‌های قلب حیوانات می‌شود، و گلوکزینولات‌ها که ارزش غذایی غذای حیوانات را کاهش می‌دهد، در گذشته به مقدار محدود مصرف می‌شده است. روغن کلزا ممکن است تا 54 درصد حاوی اسید اروسیک باشد.

روغن تخم کلزا، روغن تخم کلزا با اسید اروسیک پایین، روغن LEAR، روغن تخم کلزا معادل کانولا، و روغن کانولا، روغن‌های کانولا با ارزش غذایی هستند که از گونه‌های کشاورزی تخم کلزا بدست می‌آیند و توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده، عموماً به عنوان روغن‌های سالم تعیین می‌شوند.

روغن کانولا، بوسیله قوانین دولتی، و به همراه مقررات ویژه برای تغذیه نوزادان، تا مقدار 2 درصد وزنی اسید اروسیک در ایالات متحده و 5 درصد وزنی در اتحادیه اروپا محدود می‌شوند. باور بر این است که این سطوح پایین اسید اروسیک، به نوزادان نیز آسیب نمی‌رسانند.

امیدواریم از این مقاله که درباره خواص عسل کلزا بود لذت برده باشید.